Egyesületünk 12 éve végzi tevékenységét ebben az egyesületi formában. Egyesületünket megalakulásától kezdődően egy cél vezérel, azaz, hogy a tradicionális gasztronómia fenntartásával a hagyományos ételek hagyományos módon történő elkészítésével nagy figyelmet fordítson az új technológiák alkalmazására is, hiszen így az ételek aroma és illatanyaga még jobban megmarad az ételekben. Vendéglátásunkra és gasztronómiánkra- az alapító okiratunkban megfogalmazottak szerint: „a magyar térségi, területfejlesztési és innovációs feladatok adaptálása kiemelten a hagyományőrző, gasztro- turisztikai célok megvalósítása” a jellemző, és jól illeszthetőek az egyre szélesedő idegenforgalmi és kulturális programokba is.
Ebben az évben szeretnénk az eddig kialakított feladatainkat elvégezni és a megszokott rendezvényeken továbbra is dolgozni, ami már remélhetőleg ebben az évben lehetséges lesz.
Nagyrendezvényeken történő megjelenéseink száma már szinte évről – évre eléri a kb. 10-12-t. Néhány kiemelt: Hello Nyíregyháza, Városnapi rendezvénysorozat. A Tirpák napi rendezvény minden évben nagy jelentőségű egyesületünk számára.
Nyíregyháza mellett a megyében és a határon túli kapcsolataink és rendezvényeken történő megjelenésünk a már eddig kialakítottak mellett tovább bővült. Nyíregyháza képviseletében pld. Marosvásárhelyen és Nagyszebenben a városnapokon és elvittük a szabolcsi hagyományos ételeinket.
A védjegyünkké vált „ízkirályok lapcsánka” elmaradhatatlan hiszen szinte minden rendezvényen készítünk. Tájjellegű ételeinket Nyíregyháza mellett a megyében már számos helyszínen készíttettük és kóstoltattuk és büszkén mondhatjuk, hogy mindenhol nagy sikere volt a gazdagon ízesített ételeinknek.
Lapcsánka osztás adventi időszakban a város főterén már 10 éves hagyományra tekint vissza.
Más civil szervezetekkel együttműködve hátrányos helyzetűek számára ételkészítés és kiosztást is megvalósítottunk minden adventi vasárnap az elmúlt 5 évben.
E mellett a tudatos az a tevékenységünk, hogy a fiatal önkéntesink bevonásával a hagyományőrző tevékenységet átörökítsük. Megosztjuk szakmai munkánkat, ismereteinket a térség vendéglátó szakembereivel. A hagyományápolás, mint társadalmi szükséglet ebben a gyors és rohanó világunkban elengedhetetlen. Egyesületünk a hagyományos gasztronómia ápolásával igyekszik fenntartani és ápolni.
A magyar konyha jellegzetességét a többféle alapanyag, a jellegzetes fűszerezés és sajátos konyhatechnológiai műveletek együttese alakítja, formálja ma is. Az őseink által készített hagyományos ételeket a korszerű technológia segítségével még ízletesebbé szeretnénk varázsolni. Ehhez fontos, hogy mindig a lehetőségekhez képest új és korszerű technológiával dolgozzunk. Ötvözzük itt a hagyományokat az új eljárással alkalmazva.
Egyesületünk folyamatosan minél színvonalasabb és minőségi megjelenést szeretne megvalósítani a turisztikai vagy kulturális rendezvényeken, ezért igyekszünk a pályázati lehetőségeket is kihasználni és folyamatosan megújulni.
@ Minden jog fenntartva 2023 | Adatvédelmi tájékoztató